Fall framåt och sex poäng i Nations League

Den första omgången i Nations League är nu avklarad. Det blev till slut sex poäng mot Azerbajdzjan och Estland, även om det var lite darr på ribban trots 6-1 i målskillnad.

Det svenska herrlandslaget gjorde denna vecka sina första tävlingsmatcher under Jon Dahl Tomassons ledning. En vecka där resultaten trillade in men där defensiven lämnade mycket att önska.

Tre poäng borta mot Azerbajdzjan – med andan i halsen

Den första utmaningen var bortamatchen mot Azerbajdzjan. En match där Sverige inledde riktigt svagt och borde minst haft 0-1 med sig in i halvtid. Men doldisen Viktor Johansson i målet, i Robin Olsens frånvaro, stod för en riktigt stark insats och räddade bland annat en straff. I den andra halvleken så växlade den svenska offensiven upp och två snabba mål av Alexander Isak i den 67 och 71 minuten gav Sverige lite andrum. I den 80 minuten så utökade Viktor Gyökeres till 3-0 på straff, efter att Isak fallit i straffområdet.

Det blev dock ändå svettigt på slutet. Azerbajdzjan gjorde 3-1 kort efter straffen och hade bud på fler mål än så innan röken lagt sig. Även om det blev på pappret en ”säker” seger så kom Sverige undan med blotta förskräckelsen. Där framförallt defensiven var det stora frågetecknet.

Klar seger över ett svagt Estland

Till hemmamötet mot Estland så stuvade Tomasson om lite i startelvan samt ändrade till en något mer offensiv formation. Detta fick fart på det svenska anfallsspelet som var riktigt vasst de först 10-15 minuterna. Med flera heta chanser som borde resulterat i ett ledningsmål. I den 30 minuten kom också det förlösande ledningsmålet när Viktor Gyökeres kunde stöta in bollen från nära håll. Sverige spelade ut Estland fullständigt och både 2-0 (Isak) och 3-0 (Gyökeres) var ett faktum innan halvleken rundades av.

I den andra halvleken så slog Sverige av något på takten samt att Tomasson luftade fler spelare. Även denna gång så bjöd Sverige till kontringschanser för Estland, som borde förvaltat dessa bättre. Men det var ett Estland som hade fått slita hårt, inte minst med tanke på att man fick en utvisning 15 minuter in på den andra halvleken. 3-0 stod sig och Sverige kunde därmed inkassera tre sköna poäng i denna grupp.

Hugo Larsson lämnade samlingen – på vaga grunder

En sak som präglade samlingen var frågetecknen kring Hugo Larsson. En spelare som gjort succé i Tyskland men som inte fått mycket förtroende av Tomasson. Efter uteblivet spel mot Azerbajdzjan så blev det uppenbart att något inte stod rätt till. Och saken blev inte bättre av att Hugo Larsson vädrade sitt missnöje, med en del vaga insinuationer. Larsson lämnade dessutom samlingen kort inpå mötet mot Estland, på grund av en ”känning”. Hur det var med den saken är det ingen som egentligen vet och det ska blir intressant att se om Larsson blir uttagen till nästa samling i oktober.

Nästa samling i mitten av oktober

I nästa samling i mitten av oktober då är det svårare motstånd som bjuds. Då ska Sverige möta Slovakien och Estland på bortaplan, den 11 respektive 14 oktober. Just bortamötet mot Slovakien kommer att bli en nyckelmatch för Sveriges chanser att toppa denna grupp.