Det blev förluster mot både Portugal och Kroatien i denna samling med UEFA Nations League på schemat. Hoppet lever dock fortfarande för Sverige att rädda kvar sin plats i den högsta divisionen.
Samlingen i oktober blev inget fall framåt för det svenska herrlandslaget. I träningsmatchen mot Ryssland blev det visserligen en 2-1 seger men spelet lämnade en del att önska.
När det sedan var dags för Nations League så var det Kroatien som stod på tur. En match där Sverige gjorde en svag första halvlek men en riktigt stark andra halvlek. På det hel var Sverige det bättre laget men resultatet blev än 1-2 efter ett individuellt defensivt misstag.
Mötet mot Portugal blev dock ensidigt. 3-0 blev slutresultatet, trots att Cristiano Ronaldo saknades. Offensivt så visade Sverige att de kunde hota, även om det slarvades en del. Defensivt så var det inga direkta individuella misstag denna gång men som helhet så lämnade försvarsspelet en del övrigt att önska. Och just defensiven är något som Jan Andersson behöver fundera på framöver, om Sverige ska ha något att göra i både EM nästa sommar och på sikt även VM som detta Nations League gäller.
Även om två förluster mot Kroatien och Portugal inte är något att vara allt för bistra över så finns det ändå anledning av vara orolig för framtiden. Defensiven har varit ett problem denna samling och måste bli bättre.
Förlusterna innebär också att Sverige har en svit på fyra raka förluster i tävlingssammanhang. Något man inte haft på över hundra år. Och att Sverige samtidigt missade sin chans att ta viktiga rankingpoäng inför lottningen av VM-kvalet i november. Sverige har inte längre chans att komma med i den högst seedningspotten, men har ändå en säker plats i den andra potten.
Trots att Sverige står på 0 poäng i denna grupp i Nations League så kan man fortfarande rädda sig kvar. Kroatien förlorade mot Frankrike vilket innebär att de endast har trepoängaren mot Sverige att luta sig mot. Därmed har vi ett avgörande möte i nästa omgång när Sverige tar emot Kroatien i november. Seger för Sverige är då ett måste.